vrijdag 17 december 2010

Zoek de strategische hefboom

Stel u heeft een gloeilampenfabriek. Wat heeft meer impact op een duurzame wereld, als u uw bedrijfspand voor 80% energiezuiniger maakt, of als u uw gloeilamp 0,8% energie-efficienter maakt? Waarschijnlijk het laatste. Ook al is het getal een factor lager, die gloeilampen worden met honderdduizenden per jaar in de wereld gebruikt, gedurende vele jaren, waardoor de totale energiebesparing op de lampen veel hoger zal uitpakken dan je met je eigen bedrijfspanden zelf ooit zult kunnen bereiken.

Dit is de hefboomwerking. En met een hefboom die een effect heeft op uw markt, komt u ook op een stukje strategisch belang voor uw bedrijf uit. Want wat denkt u dat het de gloeilampfabrikant concurrentieel oplevert als hij zijn bedrijfspand energiezuiniger maakt? En wat levert het op als hij inzet op energie-efficiente verlichting? Juist. Een hoger marktaandeel en versterking van het merk.
Elektrisch rijden of duurzame tuin
Een aantal maanden geleden sprak ik een ondernemer met een hoveniersbedrijf. Hij wilde graag duurzaam gaan ondernemen, maar liep tegen het ‘probleem’ aan dat zijn bedrijfswagen (zo’n pick-up) niet in een elektrische versie te verkrijgen was. We hebben de mogelijkheden verkend om de duurzaamheid verder te trekken dan zijn auto, en te kijken hoe we een duurzame tuin zouden kunnen aanbieden. Behalve biologisch geteelde planten, natuurlijke bemesting en bestrijding, aantrekken dan dieren, lagen er ook kansen in het hergebruik van restmaterialen (een muurtje van de oude terrastegels) en dergelijke. We kwamen tot 10 punten waaruit de klant naar wens kan kiezen. Ik stel mij zo voor, dat als de tuin helemaal is aangelegd volgens dat duurzame principe, en de visite van de bewoners krijgen een rondleiding, dat er dan een prachtig verhaal hoort bij de ‘filosofie’ van de duurzame tuin. Daar tegenover kan ik mij dan weer niet voorstellen dat de bewoners een rondleiding geven met de woorden “de tuinrenovatie was zo duurzaam, de hovenier had namelijk een elektrische auto!”
Ook wij, Syntens
Ik geef graag ook het voorbeeld van ons eigen bedrijf: Syntens. Syntens heeft 14 vestigingen en 250 adviseurs die veel MKB bedrijven bezoeken. Dat doen zij vooral per auto. Als we hier een analyse van maken ligt waarschijnlijk ongeveer 60% van onze vervuiling in de zakelijke kilometers, 30% in energieverbruik van onze gebouwen en dan nog 10% in (electronisch) afval e.d. Maar onze impact ligt ergens anders: namelijk bij de adviezen die wij aan MKB ondernemers geven, onder andere over duurzaam ondernemen. Stel je voor dat dankzij onze adviezen, 10 ondernemers per adviseur duurzamer gaan werken in hun bedrijf. Dat zijn 2500 extra duurzame bedrijven in Nederland. Dan is het duurzame effect veel groter, dan wanneer we alleen onze gereden kilometers verminderen. Sterker nog, misschien kunnen we wel meer bereiken, als we méér gaan doen en dus meer kilometers maken.
Strategische uitdaging
Het is de strategische uitdaging om na te denken over uw kansen om Duurzaam Ondernemen in te vullen op een manier die de meeste impact op de omgeving heeft. Bent u producent van een eigen product: dan ligt de impact vaak in de vervuiling van het product zelf. Of in advies of voorlichting over duurzamer gebruik van uw product (denk aan auto’s die het optimale schakelmoment aangeven, of wasmiddel voor koud wassen). Heeft u een handelsonderneming: dan is vaak het meest te bereiken door optimalisatie van de (transport)keten en verpakkingen. Wat overigens ook vaak tot besparing zal leiden en daarmee tot hogere winstgevendheid.  
Mocht u het moeilijk vinden voor uw bedrijf de hefboom te vinden, dan ben ik graag bereid met u mee te denken. Laat een berichtje achter.
Richting kiezen
Afsluitend een filmpje van een student die een duurzame speeltuin heeft ontworpen. Uiteraard heeft hij gebruik gemaakt van de meest milieuvriendelijke materialen. Maar hij gaat verder: hij heeft nagedacht over de sociale impact van speeltuinen (mensen naar buiten krijgen, sociale interactie, ook tussen verschillende leeftijdsgroepen) en heeft zijn concept daarop ontwikkeld. Het is misschien een beetje aandoenlijk, maar hij heeft wel een richting gekozen met de bedoeling door impact de wereld een beetje beter te maken.

1 opmerking:

  1. Beste Quiren,

    Ik ben op dit moment bezig met een afstudeeropdracht over duurzaam ondernemen. Ik ben dit aan het doen voor Appèl, een bedrijf dat zich voornamelijk met bedrijfscatering bezig houdt. Nu aan mij de taak om bij dit bedrijf de strategische hefboom te vinden. Mijn vraag is daarom of u mij hierbij kunt/wilt helpen? Het lijkt me leuk om eens een keer om de tafel te gaan zitten.

    Met vriendelijke groet,

    Joris Willems

    BeantwoordenVerwijderen