woensdag 15 juni 2011

Het ontwikkelen van duurzame(re) producten: het LIDS-wiel

Stel: uw bedrijf ontwikkelt en produceert eigen producten en u wil deze duurzamer maken. Dan denken de meeste ondernemers aan het gebruiken van duurzamere materialen. Maar er is meer mogelijk. De TU Delft heeft een methode ontwikkelt waarmee u een herontwerp van uw product kunt maken waarbij u allerlei aspecten meeneemt, en daarbij begint bij de grootste veranderingen en de grootste milieu-impact.
LIDS-wiel
Deze methode heet het LIDS-wiel en kent 8 manieren om de milieu-impact van uw product te verminderen.  Over het algemeen geldt dat hoe lager het ‘nummer’ van de maatregel die u kiest, hoe groter de impact.



Met dit instrument kunt u eigenlijk nu al aan de slag. Misschien kunt u uit dit palet aan mogelijkheden voor uw product wel meerdere maatregelen nemen (misschien zelfs alle 8). Houd daarbij wel de nummering aan: het heeft immers geen nut om bijvoorbeeld eerst een recyclingsysteem op te zetten (7) en daarna nog van materiaal te veranderen (1).
In de volgende 8 updates zal ik één voor één ingaan op de strategieën, geïllustreerd met voorbeelden. Dus houd deze blog in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten