donderdag 23 juni 2011

Slimmer functies vervullen kan veel milieuwinst opleveren

Het eerste punt om aan te pakken volgens het LIDS-wiel (zie vorige blog) is de functievervulling zelf. En dat is ook meteen het lastigste onderdeel van dit wiel, maar wel met de grootste impact.  Als dit goed wordt aanpakt denk je namelijk niet meer in producten, maar in de functie die het product vervult. Een paar voorbeelden:
Hete aardappelen
Om aardappelen gaar te krijgen zetten wij gewoonlijk een pan met aardappelen en water op het gas. De helft van de warmte gaat hierbij langs de pan verloren. zodra het water kookt blijven we 15 minuten energie toevoegen om het water aan de kook te houden. Als de aardappelen tenslotte gaar zijn gieten we ze af, waarbij het gekookte water door de gootsteen wordt gespoeld. Heel veel energie is verloren gegaan aan het opwarmen van het water en omgeving. Terwijl we eigenlijk alleen de aardappel gaar wilde maken. Om op zoek te gaan naar een betere functievervulling kan men zich dus de vraag stellen: hoe krijgen we efficient de aardappelen gaar? Misschien komt u er zo toe om iets te ontwikkelen als een hogedrukpan, een stoomoven, een magnetron of wat dan ook.
In de steigers
Een voorbeeld uit de bouw: stel u hebt een bedrijf in de steigerbouw. Wat is dan de functie die u vervult? Dat is niet het bouwen van steigers, maar het bereikbaar maken van werkplekken op hoogte. Als u deze functie definieert als het product, dan kunt u ineens ook aan andere invullingen denken. Bijvoorbeeld hoogwerkertjes of glasbewassings installaties, die in sommige gevallen wellicht efficiënter zijn dan een steiger. U kunt zelfs veranderen van een product-organisatie in een dienstenorganisatie: namelijk door het bieden van de meest optimale oplossing voor het werken op hoogte. En hiervoor de materialen beschikbaar te stellen.
Cool
Een mooi voorbeeld is ook het bedrijf Evening Breeze. Zij heeft ingezien dat in eco-resorts in tropische landen, 80% van het energieverbruik van het resort wordt gebruikt voor de airconditioning in de hotelkamers. Nu is die energie ontzettend duur: in het binnenland van Suriname bijvoorbeeld wordt de diesel met een vliegtuig naar het resort gevlogen, daarmee worden aggregaten aangedreven en op die stroom draaien de airco’s. Evening Breeze heeft zich afgevraagd: hoe kun je efficiënter comfortabel slapen? Zij ontdekten dat de gasten overdag nauwelijks op hun kamer verbleven. En dat ze ‘s nachts, als ze wel behoefte hadden aan verkoeling, alleen in het bed bleven en niet de hele kamer gebruikten. Dus waarom de hele kamer dan koelen? Evening Breeze heeft een hemelbed ontwikkeld met een airco in de hemel, waardoor niet meer de hele kamer maar alleen het bed wordt gekoeld. Dit levert een energiebesparing voor het resort op van 60%, en de hotelgast slaapt ook nog een keer lekkerder omdat er geen lawaai en geen tocht optreedt. www.evening-breeze.com

Dit laatste voorbeeld maakt duidelijk dat het nadenken over de functievervulling meer oplevert dan herontwerpen op basis van bijvoorbeeld materialen. Met materialen en het efficiënter maken van de airco was een energiebesparing van 60% immers nooit mogelijk geweest.
Hoe zit dat voor uw bedrijf? Welke functie vervult u en hoe kunt u dat anders en efficiënter doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten